jueves, 31 de diciembre de 2015

Capital del federalisme per un dia




Sota el lema ‘Les raons del federalisme’, diverses personalitats van prendre la paraula el dissabte 21 de novembre a la gran trobada federalista celebrada al teatre Sagarra. Santa Coloma, per un dia, va esdevenir la capital del federalisme.
Joaquín Tornos,  catedràtic de dret de la UB i autor del llibre De Escocia a Cataluña. Referéndum y Reforma constitucional, i Luis Moreno, investigador del CSIC i Honorary Fellow de la Universitat d’Edimburg, van debatre durant la primera part sobre els casos català i escocès, moderats pel periodista Joan Tàpia.
D’entre el seguit d’intervencions de la segona part, en destacaré les que millor expressen el meu parer:
El president de Federalistes d’Esquerres i catedràtic de Filosofia de la UB, Manuel Cruz, va referir-se a les properes eleccions com “el moment de construir una Espanya de tots, no d’uns o d’altres”. Va anunciar, a més, la creació imminent d’una plataforma que agermanarà els federalistes de tota Espanya.
L’ex-ministre d’Educació Ángel Gabilondo, en una intervenció en vídeo, va considerar que el federalisme també es viu des dels sentiments: “Que ningú, en un lloc o altre, tingui més o menys drets, però que ningú, en un lloc o altre, es vegi privat d’allò que sent”.
Carlos Jiménez Villarejo, ex-fiscal general anticorrupció, va rebutjar la resolució independentista aprovada pel Parlament de Catalunya i va recordar que “els ciutadans espanyols i catalans pateixen la crisi igual”.
Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, va dir que “hi ha catalanisme més enllà de l’independentisme”, i va afegir que no es pot anar cap a la independència sense un referèndum.
La directora de cinema Isabel Coixet va intervenir a través d’un vídeo per dir que “el federalisme és l’únic sistema per reconciliar la diversitat amb la unitat”.
El secretari general d’Unió Europea Federalista, Paolo Vacca, va reclamar una Europa federal que sàpiga fer front de forma coordinada a crisis com la dels refugiats o el terrorisme.
José Luis Atienza, tinent d’alcalde de Viladecans i portaveu del grup federal d’ICV, va afirmar que “qualsevol esquerra es construeix necessàriament des de la solidaritat dels que més tenen amb els que tenen menys” i que l’opció federal assumeix els principis tradicionals de “llibertat, igualtat i fraternitat”.
Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica, va cloure l’acte amb un rotund “El federalisme és el futur”.

Publicat a El Diari de Santa Coloma, desembre de 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario